30 Mayıs 2009 Cumartesi

Yogayla ilgili birkaç soru cevap




Yoga nedir?


Yoga yaklaşık 4000 yıl önce ortaya çıkmış olan bir yaşam tarzıdır. Yaşam tarzıyla,hafif ve toksik madde içermeyen beslenme şekliyle,nefes alıp verme teknikleriyle yaşamı tamamen kapsayan bir felsefe.Yoga biliminin gerekli özellikleri ve kuralları Patanjali tarafından yaklaşık 2000 yıl önce Sutras(özdeyişler) formunda bir araya toplanmıştır.Patanjali'ye göre;Yoga zihin üzerinde hakimiyet kuran bir bilinç sürecidir.Patanjali'nin yoga sistemi Astanga Yoga olarak bilinir.Bizim eğitimimiz de bu temele dayanmaktadır.


Bedensel hareketlerle bedeni,meditasyonla zihni ve ''olumlu var oluş''la ruhu beslemek yoga dır.Yoga,bedeni ve soluk alış verişlerini kontrol ederek,zihin denetimini amaçlar.Bu sırada bedende esner.Her insan birbirinden farklıdır.Farklı bir yapıya ve yaşama sahiptir.Herkes yogayı farklı boyutlarda belki de ihtiyaçları doğrultusunda içselleştirebilir.Yoga yolu herkese açıktır.





Neden yoga?



Stres bedenin zihinsel baskıya verdiği tepkidir. Yoğun iş temposu,hayatın zor olduğu inancı,farkında olmadığımız ağır alışkanlıklar sonucunda zihinsel ve bedensel olarak gevşeyemez hale geliriz.


Bu durumda;_Kaslar sertleşir._Yorgunluk ve isteksizlik artar._Dikkat dağınıklaşır._Yaratıcılık kendini tekrara bırakır._huzur ve neşe azalır._Hormon dengesi bozulur._Bedensel baskı sonucu psikosomatik rahatsızlıklar ve sonuç olarak da hastalıklar baş gösterir.


Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, yogayla tanışanlar hem ruhsal açıdan huzurlu, dengeli hem de daha kaliteli bir hayat sürüyor.Dünyanın en eski ana dili olan Sanskritçede kontrol etmek ve bütünleşmek anlamına gelen yoga bedensel ve ruhsal sağlık için tehdit oluşturan stresten,endişeden,gerginliklerden kişiyi arındırmayı ve pozitif enerjiyi vücutta tutmayı hedefliyor.






Yoga ve Meditasyonun faydaları nelerdir?



Bedensel kolay duruşlara paralel nefes çalışmaları(asana ve pranayama) ve meditasyon uygulamaları ile beden,zihin ve ruhsal uyum artar.


_Kaslar esnekleşir._Eklemlerde toksin birikimi azalır._Bedensel ve zihinsel denge artar._Hormonlara bağlı enerji girdapları(çhakralar) dengelenir._Bedendeki oksijen ve hayat enerjisi(Prana) miktarı artar._Konsantrasyon kolaylaşır._Yaratım enerjisi açığa çıkar._Hücreler kendini kolay yenileyebilir hale gelir._Derin dinlenme stersin antidotu olduğu için stresle baş etmek kolaylaşır.


Moleküler yapımız(hücrelerimiz)düşünce duygu zincirinden etkilenir.Zihinsel doğamızın bilincine varmak için yapılan teorik ve pratik çalışmalar sonunda;


_Zihinsel farkındalık ,uyumda artışı sağlar.


_Hayata olumlu açıdan bakma alışkanlığı gelişir.


_Düşünce berraklaşır.


_Hafıza güçlenir.


_Düşünce_duygu kontrolü artar.


_Huzur doğal hal olur.


_Sosyal ilişkiler güçlenir.



Derin odaklanma(meditasyon),etik kurallar(yama,niyama) ve duygusal bedensel çalışmaları ile öz varlığımızın farkına vardığımızda;_Zihinsel huzur._Neşe._Koşulsuz sevgi ve kabul._Özgüven /özsaygı._Yaratıcı iç görü neticesi birlik bilincinde artış sağlanır.




Yoganın beden üzerindeki etkileri nelerdir?




Uygulanan yoga (Astaunga Yoga) sisteminde;bedensel alıştırmalar(asanalar),solunum alıştırmaları,derin dinlenme,doğru beslenme ve meditasyon gibi bölümlerden oluşur.Yavaş asanaları öğrenmek,iyi bir duruş,esneklik,dayanıklılık ve denge sağlar.İç organları güçlendirir ve kan dolaşımını hızlandırır.Bu hareketler aynı zamanda bedenimizi fark etmemize ve onun üzerinde yoğunlaşmamıza yardımcı olur.Omurga esnekliği sağlar.Fiziksel ve zihinsel dayanıklılıkla birlikte gücün artışına yol açar.


Asanalar, iskelet_kas_dolaşım_solunum sistemini güçlendirmekle birlikte,sindirim sistemini ve tüm iç salgı bezlerini de derinden etkiler.


Asanaların düzenli ve doğru uygulanması bedendeki prana akışını düzenleyecektir. Asana süresince ve asanadan sonraki dinlenme pozisyonunda zihninizi etkilenen bölge/bölgelere yönlendirirseniz aldığız her derin nefesteki prananın(yaşam enerjisinin) o bölgeye ulaşıp,o bölgede olumlu bir etki yaratmasını sağlayabilirsiniz.Beden ve zihin bir bütündür.Zihninizde yaptığınız bir değişim bedeninize yansır.


Asanalar esnasında bedeninizi hiçbir zaman zorlamayınız.Zorlamak olumsuz sonuçlar doğurabilir.İzin verin bedeniniz zamanla kendi sınırları içinde en uygun forma ulaşsın.Eğer ki bedeninizi tamamen sabitleyebilirseniz,zihninizi de kontrol altına alabilirsiniz.Tüm dikkatinizi nefesinize,duruşa veya yukarıdan kendinizi izleme haline çevirebilirsiniz.


Düzenli ve ısrarlı yogasana çalışmalarıyla;


_Dengeli ve uyumlu bir büyüme.


_çevikliğe dayanan hareketteki yüksek hız.


_Fazlasıyla esneklik.


_Taç yaprağı kadar yumuşak ama ihtiyaç baş gösterdiğinde taş kadar sert olabilme.


_Eylem esnasında gevşeme ve bundan dolayı enerji tasarrufu.


_Zihnin sakin ve düşüncede netlik,yani; beden ve zihin uyumu sağlanır.



Kimler yoga yapabilir?



Her yaşta herkes yapabilir. İhtiyaç yollarının farklılığı yogada insanları bir araya getirebilir.


Aynı zamanda yoga bazı duruş bozuklukları,ense,omuz,sırt ağrıları olanlarda çok faydalıdır.Bu rahatsızlıkları olanlar doktora başvurduktan sonra sağlık durumlarını yoga eğitmenlerine bildirmelidir. Eğer retina,kalp,kemiklerle ilgili sorunlar varsa hipertansyon hastasıysanız doktora danışmadan yoga hareketleri yapmayın.








Yoga Eğitmeni

Münire Mine Arslan


17.12.2008


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder